Sunlight Over Borders

Un nou proiect marca Artmedia & FAINA UA s-a lansat la City Celebration

Sunlight Over Borders este un proiect destinat tinerilor și publicului larg din Timișoara, care se adresează și comunității ucrainene din oraș, care va fi implicată și interesată să participe.

Conceptul artistic al proiectului este construit pe principiul întâlnirii practicilor teatrale din două țări europene (România și Ucraina) într-o abordare bazată pe dialog și colaborare,în vederea dezvoltării unei coproducții.

Va fi pusă în scenă o piesă de teatru regizată de Alexander Stepantsov, bazată pe textul ucrainean ”Blockpost”, al dramaturgului ucrainean Anton Nesmiyanov, un text modern și actual. Studenții actori, spectatorii și toți cei implicați, vor avea ocazia să reflecteze și să dezbată împreună problematica războiului, a impactului pe care acesta îl are în asupra comunității și a viitorului, precum și a modului în care, printr-un efort comun de colaborare la nivel internațional, se pot depăși aceste provocări.
Pe lângă premiera spectacolului, în cadrul proiectului vor avea loc mese rotunde, dezbateri și spectacole pentru publicul tânăr.
Proiectul Sunlight Over Border va crea un context de reflecție asupra temei războiului în rândul unui public larg.


Prima dezbatere din cadrul proiectului,”Naratives of Hope” (Povești ale speranței), a avut loc în 17 august, de la ora 11.00, la Casa Europeană a Institutelor Europene HEI (Bastion, 1, Strada Hector 4) în cadrul evenimentului ”Celebrarea Orașului”, iar tema centrală a fost reziliența și reconstruirea poveștilor personale ale refugiaților s-a creat un cadru sigur să pentru dialog care a încurajat povestirea experiențelor prin care au trecut ucrainenii care acum locuiesc în Timișoara sau în România.


La dezbatere au participat Brîndușa Armanca (jurnalista), Teodora Talhoș, (coordonator regional pentru România, Ungaria, Serbia și Ucraina la IFA – Institutul pentru Relații Externe), Eugenia Rozbytska (președinta Faina UA), Ana Maria Iacob (președinta Fundație Culturale ARTMEDIA), precum și operatori culturali care au desfășurat activități și proiecte în care au fost implicați artiști din Ucraina sau membrii ai comunității ucrainene.

Proiectul Sunlight Over Borders este organizat de Fundația Culturală ARTMEDIA în colaborare cu Faina UA.


Parteneri: FLIGHT FESTIVAL, Teatrul Dramatic Național Academic Lesya Ukrainka, HEI – House of European Institutes

Proiectul Sunlight Over Borders este implementat de Fundația Culturală ARTMEDIA și FAINA UA cu sprijinul fundației IZOLYATSIA, Trans Europe Halles și Malý Berlín și cofinanțat de programul ZMINA: Rebuilding, creat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul unui apel dedicat pentru propuneri de sprijinire a persoanelor strămutate ucrainene și a sectoarelor culturale și creative din Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *