A doua dezbatere din cadrul proiectului Sunlight Over Borders – Fundația Culturală ARTMEDIA continuă seria de evenimente din cadrul proiectului Sunlight Over Borders, propunând publicului o nouă dezbatere cu titlul „ Theatre’s Dual Role: A Platform for Innovation and a Path to Healing / Rolul dublu al teatrului: O platformă pentru inovare și o cale spre vindecare”
Aceasta va avea loc în 2 octombrie, în Galeria Mansarda a Facultății de Artă a Universității de Vest din Timișoara, începând cu ora 18:30.
Rezerva un loc aici, intrarea este liberă: https://forms.gle/FLV2vipvARChyDtN6
Sunlight Over Borders este un proiect inovator destinat tinerilor și publicului larg din Timișoara, implicând activ comunitatea ucraineană din oraș. Proiectul urmărește să creeze un spațiu de reflecție și colaborare între practicieni din România și Ucraina, cu scopul de a dezvolta o coproducție teatrală de impact.
În centrul acestui proiect stă piesa de teatru „Blockpost”, regizată de Olexandr Stepantsov și scrisă de dramaturgul ucrainean Anton Nesmiyanov, un text modern care reflectă problematici legate de război și solidaritate. Dezbaterea din 2 octombrie este cea de-a doua din cadrul proiectului și va explora rolul teatrului ca mijloc de restaurare culturală și colaborare internațională.
Evenimentul va avea ca invitați speciali specialiști din lumea teatrului și psihologiei.
⦁ Oleksandr Stepantsov este regizor și profesor de actorie, cu o bogată experiență în teatrul ucrainean. În prezent, regizează la prestigiosul Teatru Național Academic Lesya Ukrainka, unde a contribuit cu viziunea sa creativă în ultimele cinci sezoane. De asemenea, este dedicat formării noii generații de actori și predă un curs de actorie la Universitatea Națională de Teatru, Cinema și Televiziune I. K. Karpenko-Kary din Kiev.
⦁ Olena Drobna, o scenografă de renume, cu peste 80 de producții realizate în Ucraina, Germania și Canada. În calitatea sa de scenograf-șef la Teatrul Național Academic Lesya Ukrainka din Kiev, Olena va discuta despre cum arta scenografică poate ajuta la vindecarea colectivă și la construcția unor noi punți între culturi.
⦁ Cosmin Gheorghe, consultant și speaker internațional, va aborda legătura dintre cultură, tehnologie și influența lor asupra alegerilor și emoțiilor umane. Expert în Inteligență Culturală, acesta va sublinia modul în care teatrul poate deveni un catalizator al colaborării internaționale.
⦁ Ana Maria Ursu, o voce importantă în teatrul contemporan timișorean, cunoscută pentru implicarea sa în proiecte teatrale cu tematică socială, va vorbi despre modul în care teatrul poate deschide dialoguri esențiale în societate și cum poate susține grupurile marginalizate.
Proiectul Sunlight Over Borders se concentrează pe tema războiului și pe impactul acestuia asupra comunităților, invitând publicul să reflecteze asupra modului în care teatrul poate crea conexiuni între oameni și culturi. Discuția va fi un prilej de a vorbi despre puterea teatrului de a vindeca, de a inova și de a construi o solidaritate internațională.
Dezabaterea este organizata de Fundația Culturală ARTMEDIA în colaborare cu Faina UA.
Parteneri: Teatrul Național Academic de Dramă Lesya Ukrainka, Facultatea de Muzică și Teatru și Facultatea de Arte și Design de la Universitatea de Vest Timișoara, FLIGHT FESTIVAL
Proiectul Sunlight Over Borders este implementat de Fundația Culturală ARTMEDIA și FAINA UA cu sprijinul fundației IZOLYATSIA, Trans Europe Halles și Malý Berlín și cofinanțat de programul ZMINA: Rebuilding, creat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul unui apel dedicat pentru propuneri de sprijinire a persoanelor strămutate ucrainene și a sectoarelor culturale și creative din Ucraina.