Performative Dialogues II: Festivalul Tinerelor Voci Creatoare Revine la Timișoara

Între 18 și 30 octombrie 2024, Timișoara va deveni gazda unui festival de teatru ce aduce pe scenă voci tinere, inovatoare, și creatori pasionați.

Rezervă gratuit bilete aici!

Organizat de Fundația Culturală ARTMEDIA, în colaborare cu Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cu sprijinul FLIGHT FESTIVAL, Sunlight Theatre ediția a 5-a – componenta Performative Dialogues II reunește studenți, absolvenți și profesioniști ai scenei teatrale. Această ediție oferă publicului oportunitatea de a experimenta diversitatea de abordări și energia creatoare a teatrului tânăr. Festivalul oferă o experiență unică pentru cei care doresc să descopere cum arată teatrul în viziunea generației noi de creatori. Spectacolele sunt întâlniri între lumi – între actori și public, între trecut și viitor, între real și imaginar. Programul promite spectacole captivante și dezbateri care provoacă la reflecție, toate într-un cadru creativ și interactiv.


Juriul alcătuit din Mirela Puia, (actriță și lector univ. dr. la Facultatea de Muzică și Teatru, Universității de Vest din Timișoara), Mariana Boşneac, (profesor de engleză și Educational Drama, la Colegiul Național Bănățean, coordonator Festivalul de Teatru pentru Tineri T4T) și Matei Chioariu (actor și cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru, a Universității de Vest din Timișoara) a selecționat nouă spectacole, din cele 58 înscrise.


Performative Dialogues II oferă tinerilor prilejul să învețe și să se perfecționeze în cadrul a trei masterclass-uri susținute de profesioniştii internaționali Mihaela Sîrbu, Daniel Pop si Scott Johnston.


Mihaela Sîrbu este profesor de actorie și improvizație la Departamentul de Teatru al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București din 2003. A primit premiul pentru cea mai bună actriță de la UCIN, Entrevues Film Festival Belfort, Franța, Premiile Gopo în 2012, 2013 și 2016. A jucat numeroase roluri de teatru, fiind în mod special axată pe teatru contemporan, făcându-se remarcată pentru rolurile din dramaturgia lui Neil LaBute, în cadrul Teatrului Act București.


Dansator, profesor și coregraf roman-francez contemporan, Daniel Pop își definește munca artistică prin dans și călătoriile sale între Europa și America de Sud. Instruit în dans contemporan de coregraful Gigi Căciuleanu, și-a dezvoltat cariera și prin întâlniri cu Carolyn Marson, Marie Claude Pietragalla și Olivier Dubois. Absolvent de dans contemporan al Conservatorului Regional din Boulogne – Billancourt, master în Management Artistic la Universitatea de Arte din Târgu Mureș România, este în prezent doctorand în Cercetare teatrală și Studii Coregrafice la aceeași universitate. Colaborează cu mai multe companii: Cie Bobainko, Karma Dance Project, West Parisian Ballet, Compagnie Ephata și participă la atelierele lui Olivier Dubois, Wuppertal Tanztheatre Pina Bausch, Rencontres FMR Arles și Gaga PeopleParis. Este director artistic Bienala CALM (Conferințele Americii Latine în Transilvania), precum și director artistic Festi – tabăra Internațională Artistică „Legături / Liaisons / Connections, pe parcursul a 3 ediții. De asemenea este director artistic al ART12PM Franța și al Asociației ECART – Educație, Artă și Cultură, România.


Scott Johnston este regizor de teatru, creator de ateliere și facilitator. A lucrat în România, Ungaria, Finlanda, Irlanda, Africa de Sud, Lituania, Macedonia, Țara Galilor și SUA. Munca sa a câștigat multe premii și aprecieri publice și critice. A regizat peste 150 de piese și a susținut workshop-uri pentru actori și academii de teatru. Este specialist în opera lui Augusto Boal și în teatrul oprimaților și a fost primul practician care a introdus aceast concept în Scoția, România și Africa de Sud.
Scott Johnston a fost primul director artistic al West Lothian Youth Theatre și a dezvoltat compania în cea mai cunoscută de acest gen din Scoția la acea vreme. El face parte din consiliul de administrație al BabelFast și este consilier internațional al Asociației Coreene de Teatru.

Programul complet al festivalului

18 octombrie
ora 10:00, Magnum Place (str. Divizia 9 Cavalerie 21A)
„The Senses of the Body – The Meanings of the Hybrid Body”, masterclass cu Daniel Pop

𝐌𝐨𝐫, 𝐦𝐨𝐫, 𝐦𝐨𝐫 de Codruța Cadar este un spectacol despre inevitabilul care ne amenință existența zilnică; despre frica de moarte ce rezidă în fiecare dintre noi într-o anumită măsură, căreia nu ne putem opune.

Claire se confruntă cu o boală terminală care îi determină modul inedit în care îşi trăieşte viața. Cu pretextul zilei sale de naştere (sau/şi a viitoarei posibile înmormântări), ne invită la o petrecere, unde putem râde, plânge și accepta că tot ceea ce trăim este, într-un fel, perfect normal.

Spectacolul este o oglindă 🪞a tuturor generațiilor. Inspirat dintr-o poveste reală, cea a lui Claire Wineland, spectacolul explorează experiența unei fete care, încă de la o vârstă fragedă, este forțată să înțeleagă atât viața, cât și moartea. În final, spectacolul ne provoacă să depășim prejudecățile și să ne confruntăm temerile. „𝐄 𝐨𝐤 𝐬𝐚̆-𝐭̦𝐢 𝐟𝐢𝐞 𝐟𝐫𝐢𝐜𝐚̆”.

După aproape două decenii de căsnicie, Frank și Claudia se simt profund ancorați în conformismul vieții. Se pregătesc să plece undeva departe împreună cu fiul lor și împachetează, cu grijă, tot ceea ce îi leagă, o existență împreună. La ușa lor apare o femeie care susține că, în urmă cu 24 de ani, Frank i-a promis că o va iubi pentru totdeauna.

✨Apariția lui Romy Vogtländer declanșează un adevărat război psihologic, în care trădarea, resentimentele și răzbunarea își fac simțite prezența devastatoare.

✨Fiecare personaj este forțat să se confrunte cu propriile slăbiciuni și regrete, în timp ce publicul este atras 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐜𝐚̆𝐥𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐜𝐚𝐩𝐭𝐢𝐯𝐚𝐧𝐭𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐥𝐚𝐛𝐢𝐫𝐢𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐚𝐥 𝐞𝐦𝐨𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐮𝐦𝐚𝐧𝐞, din care nimeni nu mai poate ieși la fel de „inocent” precum a intrat.

Așa cum titlul deja divulgă, este vorba despre o petrecere. Ocazia este irelevantă, fiecare spectator fiind liber să își clădească propria experiență, bazată pe felul în care se recunoaște pe sine și pe alții prin această „petrecere-oglindă”. 💃🪞

„𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐅𝐢𝐞𝐬𝐭𝐚” este un spectacol de teatru fizic bazat pe un material coregrafic foarte elaborat, care, preț de 59 de minute, este menit să exprime fina tranziție de la sobrietate/control/conștiință de sine la ebrietate/agresivitate/stare de transă.

20 octombrie 2024
ora 10:00, Scena (Piața Traian)
Inițiere în tehnica Meisner masterclass cu Mihaela Sîrbu  

La început de drum, o tânără aspirantă este forțată de împrejurări și condiții, să realizeze un moment artistic, într-un spațiu atipic, un loc nonconvențional.

„Nici măcar nu trebuia să fiu aici, m-au sunat în ultimul moment.” „Cuvintele care alină” constituie laitmotivul piesei, actorul în goana după afirmare și confirmare, devine storcător de zâmbete. Se aruncă în vortexul personajelor, alegând următorul „chip” de pe raftul cu măști și defilează pe podiumul vieții cu scheletul la vedere.

Să fii autentic necesită mult curaj, o recunoaștere și o redescoperire de sine viscerală, fiindcă sinceritatea e ca o bombă cu ceas gata să explodeze, vulnerabilitatea înseamnă teren minat, adevărul e dureros, deci, de evitat. Într-o astfel de luptă riști totul pentru a avea totul sau nimic.
„Bucăți de suflet” devine „Substanță de contrast”, o descompunere fragilă pentru o construcție solidă.

𝑃𝑒 𝑜𝑚𝑢𝑙 𝑠𝑒𝑐𝑢𝑖𝑒𝑠𝑐 𝑛𝑢-𝑙 𝑐ℎ𝑖𝑛𝑢𝑖𝑒 𝑡𝑟𝑖𝑠𝑡𝑒𝑡̦𝑒𝑎, 𝑐𝑖 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑖̂𝑙 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑠𝑎̆ 𝑡𝑟𝑒𝑠𝑎𝑟𝑎̆. 𝐼̂𝑛 𝑇̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑆𝑒𝑐𝑢𝑖𝑒𝑠𝑐, 𝑠𝑎̆𝑟𝑎̆𝑐𝑖𝑎 𝑠̦𝑖 𝑙𝑒𝑛𝑒𝑣𝑖𝑎 𝑎𝑢 𝑝𝑢𝑠 𝑠𝑡𝑎̆𝑝𝑎̂𝑛𝑖𝑟𝑒 𝑝𝑒 𝑢𝑛 𝑚𝑖𝑐 𝑠𝑎𝑡. 𝐶𝑎̂𝑡 𝑑𝑒 𝑠𝑢𝑟𝑝𝑟𝑖𝑛𝑧𝑎̆𝑡𝑜𝑟. 𝑁𝑖𝑐𝑖 𝑏𝑖𝑠𝑒𝑟𝑖𝑐𝑎 𝑠̦𝑖 𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑛𝑢 𝑜𝑓𝑒𝑟𝑎̆ 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛, 𝑏𝑎 𝑐ℎ𝑖𝑎𝑟 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑎𝑒𝑥𝑒𝑚𝑝𝑙𝑢 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑎𝑐𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑖𝑙𝑒 𝑙𝑜𝑟. 𝐶𝑎𝑟𝑒-𝑙 𝑣𝑎 𝑡̦𝑖𝑛𝑒 𝑐𝑎𝑝𝑡𝑖𝑣 𝑖̂𝑛 𝑡𝑟𝑒𝑐𝑢𝑡 𝑐ℎ𝑖𝑎𝑟 𝑑𝑎𝑐𝑎̆ 𝑣𝑎 𝑝𝑙𝑒𝑐𝑎 𝑑𝑒𝑓𝑖𝑛𝑖𝑡𝑖𝑣. 𝑆𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟𝑎 𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑐𝑎̆𝑝𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠, 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎𝑚𝑎̆ 𝑐𝑢𝑟𝑎̂𝑛𝑑. 𝐀𝐩𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐚̆ 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑒𝑜𝑟𝑖 𝑐𝑟𝑢𝑑𝑎̆ 𝑎 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑖 𝑝𝑜𝑠𝑡-𝑑𝑖𝑐𝑡𝑎𝑡𝑜𝑟𝑖𝑎𝑙𝑒, 𝑠𝑜𝑎𝑟𝑡𝑎 𝑡𝑟𝑎𝑔𝑖𝑐𝑎̆ 𝑎 𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒𝑚𝑜𝑟𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑟𝑎̆𝑖𝑒𝑠𝑐 𝑖̂𝑛 𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑠𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑔𝑛𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑣𝑖𝑟𝑡𝑢𝑡̦𝑖𝑖 𝑠𝑒𝑐𝑢𝑖𝑒𝑠̦𝑡𝑖.

Spectacolul „𝐅𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐋𝐎𝐔𝐃” a fost conceput pe baza unui proces de explorare autobiografică a actorilor și a regizorului.

Am reflectat asupra istoriilor noastre personale de iubire în care gânduri precum „𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐚𝐜 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭”; „𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚̆𝐦 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐢𝐧𝐞” ar fi putut salva sau repara ceva, înainte de a fi prea târziu. Oare facem tot posibilul ca o relație să funcționeze sau ne complacem în rutină? Putem ștIi, cu adevărat, ce gândește celălalt?

Acest spectacol este, totodată 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐚𝐦𝐛𝐢𝐭̦𝐢𝐨𝐬 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐌𝐀𝐈𝐃𝐀𝐍, din punct de vedere tehnic. Scenariul prezintă povestea unui tânăr căruia îi moare iubita, iar acesta încearcă să-i construiască iubitei dispărute, o replică digitală sub forma unui avatar, o HOLOGRAMĂ obținută din toate urmele digitale pe care prezența iubitei în lume le-a lăsat de-a lungul vieții: mesaje vocale, filmări și fotografii.

FATA DIN CLOUD este un spectacol care, într-o manieră modernă și elaborată, analizează atât probleme de cuplu, cât și posibilitatea creării, în viitorul apropiat, a unor replici digitale ale persoanelor decedate.

21 octombrie 2024
ora 10:00, Scena (Piața Traian)
Inițiere în tehnica Meisner masterclass susținut de Mihaela Sîrbu  

Un vernisaj al unor artiști debutanți este dat peste cap de „intervenția” unui grup de tineri extremiști. Motivația acestora se lasă întrevăzută pe măsură ce lucrurile se îndreaptă într-o direcție neașteptată.

Cum arată dialogul între tradiție și inovație artistică într-o lume puternic ideologizată?
Care e raportul între autenticitate și impostură în zonele activiste și progresiste?
Ce loc ocupă banii într-un asemenea context?
Cum ajung unii tineri să se radicalizeze și care sunt dinamicile care stau la baza unor astfel de grupuri extremiste?
Cum se naște violența și cum se măsoară distanța de la vorbă la faptă, de la fantasmă la acțiune?

Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care spectacolul Expuși le sondează, fără a teoretiza excesiv, în încercarea de a capta o parte din tensiunile care plutesc în aer în România anului 2024.

𝐒𝐮𝐟𝐥𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥 este un spectacol despre regăsirea și acceptarea propriei ființe. Despre drumul pe care îl parcurgem printre amintiri, prin propria copilărie de unde ne luăm puterea pentru a ne continua viața, destinul.
Viața trăită la bunici se dovedește a fi pentru protagonistă leagănul esenței umane. 🧸 Păpușile se materializează în fața publicului.

Veți avea, de asemena, ocazia să cunoașteți 𝐨 𝐩𝐚̆𝐩𝐮𝐬̦𝐢𝐜𝐚̆ 𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, creată în inima Siberiei. Păpușica are propria ei poveste pe care o puteți descoperi după spectacol la un Q&A cu echipa.

Spectacol recomandat 10+

𝐄𝐝𝐞𝐧 𝐍𝐞𝐰𝐬 este un buletin de știri dintr-o lume în care Adam și Eva nu au părăsit niciodată Edenul, ci l-au distrus odată ce au obținut cunoașterea. În această lume, Șarpele este o femeie independentă, iar Adam și Eva încearcă să-și rezolve problemele de cuplu.
Știrile prezentate oferă o perspectivă incisivă asupra dificultăților contemporane din societatea românească.

Cine suntem în relația cu copilul nostru? Suntem noi înșine, așa cum ne-am imaginat că vom fi ca părinți, sau suntem copiii părinților noștri și ducem mai departe toate greșelile pe care am promis că nu le vom face niciodată? Și mai ales, ce facem în momentele de criză? Cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a ne ”salva” copilul?

„𝐅𝐨𝐚𝐦𝐞𝐚” este un spectacol de teatru care vorbește, cu umor, despre cum frica de a greși, neputința, culpabilitatea ne face să devenim „orbi” în fața celei mai adânci nevoi umane: aceea de a iubi și de a fi iubiți.

30 octombrie 2024
ora 10:00, Casa Tineretului
„Theatre of Risk”, masterclass susținut de Scott Johnston

Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, fiind finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sprijin de la Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.
𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦ 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑡𝑖𝑛𝑒𝑟𝑒𝑡 𝑇𝑖𝑚𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 2024
Parteneri: FAINA UA, FLIGHT FESTIVAL, Magnum Team, Teatrul Merlin Timișoara

Rezervă gratuit bilete aici!

Accesul la toate evenimentele este gratuit, cu rezervare prealabilă pe iabilet.ro. Se va percepe o taxă de emitere bilet, în valoare de 2,38 lei. Locurile se ocupă pe baza ordinii de sosire la locație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *