un articol de Roxana Morun
După ce au petrecut trei săptămâni în Timișoara, pentru montarea spectacolului ” Regulile jocului” , de Yann Verbourgh, din cadrul proiectului Sunlight Young Festival al Fundației Culturale ARTMEDIA și s-au bucurat de succes cu cele două reprezentații (repetiția generală cu public și premiera) studenții norvegieni și români așteptau cu nerăbdare să vadă reacția publicului norvegian, la subiectul atât de actual al piesei: războiul.
Oslo ne-a întîmpinat cu brațele deschise. Cu brațele deschise ne-au întâmpinat și partenerii noastri de la Nordic Black Theatre, Cliff Moustache, directorul artistic, Jarl Solberg, directorul economic, și Kamelia Javadi.
Aceștia ne-au fost preț de cinci zile gazde în capitala Norvegiei, cel mai divers oraș din punct de vedere etnic al Norvegiei, un oraș cu peste 700.000 de mii de locuitori.
Noi am locuit într-un cartier în care acestă diversitate era evidentă, aproape de centrul orașului, de câteva școli și de Universitate, așa că am putut lua pulsul orașului.
În a doua zi tinerii din distribuția spectacolului au avut bucuria unui workshop cu Cliff Moustache, fondatorul Nordic Black Theatre, cel care s-a luptat pentru a îl păstra în viața și pentru a-l face recunoascut. Acum teatrul are sprijinul autoritaților norvegiene și studenții acestui teatru primesc și o mica bursă.
Fostul elev al lui Peter Brook (ce privilegiu!) le-a vorbit studenților despre ”spațiul gol” și despre cum orice spațiu gol poate deveni un spațiu în care teatrul se poate întâmpla. Le-a mai și spus că ”un actor este un mincinos. Dar dacă e un mincinos bun, te face să crezi minciuna lui. Și atunci minciuna devine adevăr”. Dincolo de partea teoretică și încercarea de a găsi motivația pentru care fac teatru, workshop-ul a avut și o parte foarte dinamică de mișcare.
Seara, Cafeteateret, unul dintre spațiile în care au loc spectacolele Nordic Black Theatre, o fostă biserică transformată în cafenea și spațiu cultural, s-a umplut de spectatorii veniți să asculte swing, dar și să danseze.
Ziua următoare a fost zi de repetiții. Echipa spectacolului, tinerii de la norvegieni și studenții Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, s-au acomodat cu spațiul de joc, sala de spectacole a Universității Kristiania, îndrumați de regizoarea Mine Nilay Yalcin și co-regizorul Taro Vestol Cooper, și de Mirela Puia, asistent de regie.
S-a repetat mult și s-au făcut mici modificări spectacolului, s-au slefuit personaje și s-a lucrat la detalii.
În ziua spectacolului emoțiile au fost mari și întrebările multe: Cum va reacționa publicul norvegian la mesajul spectacolului? Ce vor spune spectatorii? Va fi la fel de bine primit ca la Timișoara?
La fel ca la Timișoara, am avut o repetiție generală cu public, dar un public de connoisseuri, apropiați ai Nordic Black Theatre. Am știut imediat, după reacțiile lor, că spectacolul și-a atins scopul, iar reprezentația de seară nu a făcut decât să confirme bănuiala noastră.
Publicul a trăit din plin alături de actori dramele pe care le poate aduce războiul, modul în care acesta poate schimba destine, a suferit și a însoțit personajele în călătoria prin viață.
Aplauzele de la final, entuziasmul spectatorilor și felicitările aduse întregii echipe de realizatori au fost binemeritate și ne-au făcut să credem că povestea acestui spectacol ar trebui să continue să fie spusă și cu alte ocazii.
Duminică a fost ziua în care am vizitat orașul, cu minunata lui Operă, cu Muzeul Munch, cu Muzeul National de Artă și cu Parcul de Sculptură Vigeland și cu pestrița piața a creatorilor de artă.
Nu vom uita niciodată însă, micul dejun (somnoros) din fiecare zi de la Nordic Black Theater, prânzurile în echipă, ori serile în localurile colorate și pline de viață petrecute împreună.
Din acest punct de vedere ce s-a întâmplat la Oslo, rămâne la Oslo!
Noi sperăm însă că spectacolul ”Regulile jocului” va mai călători prin lumea largă!
Spectacolul 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑆𝑢𝑛𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡 𝑌𝑜𝑢𝑛𝑔 𝐹𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑎𝑙, 𝑖𝑛𝑖𝑡̦𝑖𝑎𝑡𝑖𝑣𝑎̆ 𝑏𝑖𝑙𝑎𝑡𝑒𝑟𝑎𝑙𝑎̆ 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐸𝐸𝐴 𝑎𝑛𝑑 𝑁𝑜𝑟𝑤𝑎𝑦 𝐺𝑟𝑎𝑛𝑡𝑠, 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑎 𝐶𝑎𝑝𝑖𝑡𝑎𝑙𝑎̆ 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛𝑎̆ 𝑎 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖 2023. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑆𝑢𝑛𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡 𝑌𝑜𝑢𝑛𝑔 𝐹𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑎𝑙 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑧𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑢𝑛 𝑔𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑑𝑒 79.341 𝐸𝑈𝑅 𝑑𝑖𝑛 𝐼𝑠𝑙𝑎𝑛𝑑𝑎, 𝐿𝑖𝑒𝑐ℎ𝑡𝑒𝑛𝑠𝑡𝑒𝑖𝑛 𝑠̦𝑖 𝑁𝑜𝑟𝑣𝑒𝑔𝑖𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝐺𝑟𝑎𝑛𝑡𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑆𝐸𝐸 𝑠̦𝑖 𝑁𝑜𝑟𝑣𝑒𝑔𝑖𝑎.#SpreadTheLight #SunlightYoungFestival”