Cu ”Neliniște” deschidem stagiunea 2024

un articol de Roxana Morun, PR Sunlight Theatre

SUNLIGHT THEATRE 2024, festivalul de teatru și artele spectacolului, organizat de Fundația Culturală ARTMEDIA, parte din FLIGHT FESTIVAL, va debuta în luna aprilie.

Primul spectacol al stagiunii 2024  este ”NELINIȘTE”, al Teatrului ”Odeon”, care va avea loc în 8 aprilie, de la ora 20.00, în sala Operei Naționale Române din Timișoara. 
”Neliniște”, de Ivan Vîrîpaev (în traducerea Ralucăi Rădulescu) este cea de-a patra piesă a dramaturgului montată de regizorul Bobi Pricop, care promite o călătorie profundă în inimile și mințile spectatorilor.


Dorina Lazăr joacă rolul celebrei scriitoare americane Ula Richter, care are origini polonezo-germane. În apartamentul ei din inima New York-ului, Ula se pregătește să acorde un interviu important jurnalistului polonez Krzysztof Zieliński. Nominalizată la Premiile Nobel, Ula Richter este o prezență discretă și rezervată, iar acest interviu promite să arunce lumina asupra unei părți mai puțin cunoscute a vieții sale. Pentru Krzysztof, (interpretat de Niko Becker) este o șansă unică de a-și lansa cariera în capitala media a lumii, iar pentru Ula, oportunitatea de a spune adevărul sau, poate, de a-și crea un alt mit personal.
”Neliniște” este o confruntare fascinantă între doi oameni cu secrete și cu un trecut întunecat.
Ula, personajul central, este magnetică, are carisma și este profund umană, cu calități și defecte, dar fascinează prin multitudinea de nuanțe prin care pune în mişcare, prin cuvinte, o lume întreagă.
”În ”Neliniște” Dorina Lazăr e puternică, energică, sobră, amuzantă, expresivă, blândă, jucăușă, frumoasă.” afirmă jurnalista Ileana Andrei.


” /𝒏𝒆’𝒍𝒊.𝒏𝒊∫.𝒕𝒆/ de la Teatrul Odeon este un spectacol care, paradoxal, îţi oferă liniştea de care ai nevoie pentru a pune un semn de întrebare la capătul afirmaţiilor despre artă, istorie, viaţă, cutume sociale, pe care le iei de bune drept adevăruri general valabile. Îţi dă liniştea de care ai nevoie pentru a sta puţin de vorbă cu tine şi a descoperi cât de multă nevoie ai, totuşi, de curajul de a cădea în sus, asemeni Ulei, spre iubirea de care nici nu ştii câtă nevoie aveai.”scrie despre acest spectacol Alina Epîngeac, teatrolog şi critic de teatru.
Din distribuția spectacolului fac parte Dorina Lazăr, Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol,  Mihai Smarandache și Gabriel Pintilei
Scenografia este semnată de Oana Micu, iar light designul e realizat de Costi Baciu.
Biletele se pot achiziționa de pe https://www.iabilet.ro/bilete-timisoara-neliniste-96172/

Despre piesă
Piesa, scrisă în 2018, este o poveste despre autori care își creează nu numai lucrările, ci și propriul mit – cea mai specifică și intensă, precum și cea mai strălucitoare și autentică realitate.
   „Ce m-a interesat la piesa lui Vîrîpaev, dincolo de poezia extraordinară a textului, este faptul că transformă un interviu de PR despre Premiile Nobel și o carieră de succes în literatură într-o chestionare a granițelor dintre artist și arta sa, dintre trecutul întunecat al creatorului și lumina pe care creația sa o aduce în lume. Mi se pare important să deschidem această conversație, mai ales acum când există atâtea controverse despre viețile personale ale unor artiști canonici — cărora li se contestă poate dreptul de a mai fi considerați astfel, din pricina unor alegeri personale absolut condamnabile.” afirmă regizorul Bobi Pricop

Despre autor
Ivan Vîrîpaev este cel mai cunoscut și cel mai frecvent montat dramaturg, regizor de teatru și film, scenarist, producător și actor rus contemporan. Stabilit în Polonia în prezent este interzis în teatrele din țara natală, din cauza poziționării sale anti-război. Pentru autor teatrul este artă legată identitar de „limbaj, stil, cuvinte, fraze frumoase“.
În momentul de față, Ivan Vîrîpaev a fost condamnat, în absență, de Moscova pentru răspândirea de informații false despre forțele armate ruse, fiind dat în urmărire internațională.
SUNLIGHT TEATRE ajuns anul acesta la a V-a ediție, și promite și o stagiune la fel de intensă și diversă, ca și cea din anul precedent. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *