Work in progress & rezultate pentru Sunlight Young Festival

După aproape un an de pregătiri, în luna septembrie 2023 a avut loc coproducția româno norvegiana ”Regulile Jocului”. De asemenea în luna noiembrie 2023, a avut loc festivalul Network – Theatre schools in Europe – Fundația Artmedia împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara atingând toate obiectivele propuse pentru anul Capitalei Culturale Europene în ceea ce privește dezvoltarea în Timișoara, ca moștenire a Capitalei Culturale Europene 2023, a celui mai important festival de teatru pentru tineret din Europa NETWORK.

În ceea ce privește colaborarea norvegiana, s-au stabilit conexiuni pe termen lung cu Nordic Black Theatre din Oslo, prin intermediul delegației școlii private (Nordic Black Xpress) a acestui teatru independent cu o istorie de 30 de ani în capitala Norvegiei.

Brosura “The Rules of the Game”

In perioada ianuarie – august s-au realizat sesiunile artistice de lucru – traducere si adaptare text din limba franceza in limba engleza, realizare casting studenti din cadrul celor doua tari, s-a distribuit textul pe roluri, studentii au invatat textul, s-au stabilit costumele si s-au produs, etc. 

In perioada 16 august – 11 septembrie cei 22 de studenti au repetat si implementat spectacolul “ The Rules of the Game” pe un text si scenariu scris de autorul francez Yann Verburgh. Repetitiile au avut loc zilnic intre orele 10-19 atat la Casa Studnetilor din Timisoara, cat si la Casa de Cultura a Mun. Timisoara. Regizoarea Mine Yalcin si co-regizorul Taro Cooper au ghidat studentii pe toata perioada repetitiilor, asistati de prof. Mirela Puia, coordonatorul studentilor romani.

Spectacolul de teatru realizat în co-producție de către Nordic Black Theatre cu participarea a 10 studenti de la scoala independenta Nordic Black Xpress, respectiv 10 studenti in anul II la Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzica si Teatru sectia romana, a fost prezentat in Timisoara si in Oslo. In 4.09 a avut loc repetitia generala cu public la Teatrul Maghiar unde au participat peste 60 de persoane, urmata de premiera din Romania a spectacolului din data de 5.09 la orele 20:00 cu participarea voluntarilor, a publicului general, dar si a artistilor timisoareni interesati de spectacol, precum si alti studenti la teatru.

Premiera de la Oslo a avut loc in 9.09 la Høyskolen Kristiania, in sala Auditorium unde au participat peste 100 de persoane, artisti si public consacrat norvegian precum si delegatia din Romania. 

La premiera spectacolului s-a realizat si o prezentare a Timisoara Capitala Culturala Europeana de catre Ana Maria Iacob, managerul de proiect, cu scop atragerii de turisti norvegieni la Timisoara atat in 2023, dar si in urmatorii ani. 

𝑆𝑢𝑛𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡 𝑌𝑜𝑢𝑛𝑔 𝐹𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑎𝑙 este o 𝑖𝑛𝑖𝑡̦𝑖𝑎𝑡𝑖𝑣𝑎̆ 𝑏𝑖𝑙𝑎𝑡𝑒𝑟𝑎𝑙𝑎̆ 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐸𝐸𝐴 𝑎𝑛𝑑 𝑁𝑜𝑟𝑤𝑎𝑦 𝐺𝑟𝑎𝑛𝑡𝑠, 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑎 𝐶𝑎𝑝𝑖𝑡𝑎𝑙𝑎̆ 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛𝑎̆ 𝑎 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖 2023. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑆𝑢𝑛𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡 𝑌𝑜𝑢𝑛𝑔 𝐹𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑎𝑙 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑧𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑢𝑛 𝑔𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑑𝑒 79.341 𝐸𝑈𝑅 𝑑𝑖𝑛 𝐼𝑠𝑙𝑎𝑛𝑑𝑎, 𝐿𝑖𝑒𝑐ℎ𝑡𝑒𝑛𝑠𝑡𝑒𝑖𝑛 𝑠̦𝑖 𝑁𝑜𝑟𝑣𝑒𝑔𝑖𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝐺𝑟𝑎𝑛𝑡𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑆𝐸𝐸 𝑠̦𝑖 𝑁𝑜𝑟𝑣𝑒𝑔𝑖𝑎.

#SpreadTheLight #SunlightYoungFestival”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *